Kopr vonný

(Anethum graveolens)

Kopr pěstují lidé po staletí. Znali jej Egypťané, Řekové, používal se ve středověké kuchyni i léčitelství. Kopr byl tak ceněnou rostlinou, že jej císař Karel Veliký roku 812 nařídil pěstovat na svých statcích. Kopr zlepšuje zažívání, čaj z jeho semen pomáhá při nadýmání a žaludeční nevolnosti. (1 čajovou lžičku semínek přelijeme čtvrt litrem vroucí vody, necháme luhovat 15 minut, scedíme a pijeme.) Kopr pomáhá také tvorbě mléka u kojících žen. Je vhodný pro ty, kdo mají problémy s játry nebo slinivkou, anebo s ledvinovými či močovými kameny. Koupel s koprovými semeny posiluje nehty a žvýkání koprových semen údajně pomáhá při nespavosti a způsobuje sladší dech. Sušenou koprovou nať využijeme v kuchyni po celý rok.

Doba sběru » srpen » září

Recept pro tuto bylinku:

Další bylinky