Majoránka zahradní

(Origanum majorana, syn. Majorana hortensis)

Tahle oblíbená aromatická bylinka, bez které si nedovedeme představit česnečku nebo bramborák, pochází ze Středomoří, ale pěstuje se po celém světě. Do Evropy ji údajně přinesli křižáci ze Svaté země. Mějme na paměti, že více aromatických a účinných látek bude v rostlince, která má dostatek slunce – to ovšem platí o všech středomořských bylinkách. Sbírá se nať před rozkvětem, tedy v červenci a v srpnu. Pokud se nechceme pokusit o přezimování rostlinky, můžeme ji celou vytrhnout a zavěsit do svazečků. Používají se odrhnuté lístky.

Majoránka byla oblíbenou bylinkou našich babiček a kdysi se věřilo, že dokáže přičarovat lásku.

Proč se majoránka do jídel vlastně přidává? Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a je příznivá pro naše trávení. Obsahuje třísloviny a hořčiny. Majoránka je také typickou ženskou bylinkou – pomáhá při bolestivé menstruaci a odvar z ní se pije i při nespavosti.

Doba sběru » červen » červenec » srpen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky