Křen selský

(Armoracia rusticana)

Kořen křenu se sbírá obvykle z dvouletých rostlin, a to od září do listopadu anebo brzy na jaře v březnu. Kořen se uchovává v chladu a vlhku, například ve sklepě zahrabaný do písku. Pokud křen strouháme, uvolňují se z něj hořčičné silice, které způsobují jeho štiplavou chuť. Křen má antibakteriální účinky a podporuje trávení. Má také třikrát více vitamínu C, než citrony. Doporučuje se strouhat ho s jablkem a smíchat s medem. Lidové léčitelství používá křen i na revmatismus jako populární křenovou placku. Doporučoval ji například slavný léčitel páter Ferda ze Sušice: smíchejte jeden díl nastrouhaného křenu a dva díly jemně nastrouhaných brambor. Vložte do gázy, postižené místo nejprve pomažte sádlem a pak přiložte placku. U citlivých osob může křen způsobit puchýřky, proto doporučujeme provést test na malém kousku kůže.

Doba sběru » září » říjen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky