Růže šípková

(Rosa canina)

Plody růže šípkové – šípky – obsahují řadu významných vitamínu. Velmi vysoký je obsah vitamínu C, díky němuž je šípkový čaj vhodný zejména k prevenci infekčních onemocnění. V šípcích jsou ale zastoupeny i další – vitamín A, K a vitamíny skupiny B. Aby bylo zachováno maximální množství vitamínu C, je dobré nechat drcené šípky louhovat ve studené vodě asi čtvrt hodiny. Na litr vody je možné použít asi čtyři lžičky drti. Nálev se pak scezuje přes nekovové sítko nebo plátno.

Příznivého účinku na cévní stěnu se využívá zejména při léčbě zánětů a bolestí křečových žil.

V lidovém léčitelství se šípky doporučují (šípková moučka – jedna čajová lžička po jídle) při cukrovce, černém kašli, těžkostech při močení, únavě, úplavici, vykašlávání krve, silné menstruaci, hemoroidech, při slzení očí (umývání odvarem) aj.

Plody šípků lze v kuchyni použít i na různé omáčky nebo marmelády, je však vždy třeba použít čištěnou šípkovou drť.

Používaná část: plod

Sběr, sušení, uskladnění:
Sbírat se dají šípky prakticky od všech druhů planě rostoucích růží, a to během září až října, několik dní před jejich plnou zralostí, když se zbarví do světle červena a jsou ještě tvrdé. V té době mají šípky největší obsah vitamínů.

Pokud chceme šípky na čaj, je třeba se na ně vypravit nejpozději na vrcholu jejich zrání. Jakmile šípky přemrznou, začne se v nich snižovat obsah vitamínu C. Takové šípky je ale možné ještě naložit do vína, anebo z nich vyrobit marmeládu.

Suší se rychle při teplotě do 60 stupňů. Plody můžeme sušit i ve stínu, ale tímto způsobem se ničí část vitaminu C.

Doporučujeme šípky před sušením překrájet či podrtit. Celé plody mají totiž tendenci při sušení chytat plíseň a i v nich klesá obsah vitamínu C.

Sušené šípky se skladují na suchém tmavém místě v dobře uzavřených nádobách.

Doba sběru » květen » červen » červenec » září » říjen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky