Devětsil lékařský

(Petasites hybridus)

Devětsil je pozapomenutou léčivou bylinou. Pomáhá při tišení dráždivého kašle, účinný je i při astmatu, ulevuje při horečce, působí mírně močopudně. Uvolňuje křeče jak průdušek, tak žaludku nebo žlučníkové. Zevně lze nálev použít na špatně se hojící rány a křečové žíly.

Devětsil má bohužel výrazný pach, který mnohým lidem vadí a způsobuje až nevolnost. Své o tom vědí i zvířata, která se mu při požívání vyhýbají a může tak na louce dominovat. Jedná se nicméně o silnou bylinu. Pozor si dejte na to, že je devětsil hodně močopudný. Určitě zvyšte svůj pitný režim. Je lepší, když se devětsil užívá před jídlem či v průběhu jídla.

Vadí-li Vám jeho vůně, podávejte jej v bylinných směsích. Užívat jej můžete také ve víně nebo v medu: 1,5 gramu prášku z oddenku rozmíchejte v decilitru bílého vína a popíjejte dvakrát denně.

Jinak lze užívat třikrát denně nálev z jedné čajové lžičky sekaného oddenku na šálek vody.

Čerstvé listy poslouží jako hojivé obklady na revmatické klouby či výrony nebo při odřeninách na nohou. Umyté čerstvé listy rozmělníme a přiložíme na nemocné místo. Zopakujeme vícekrát přes den.

Nedoporučuje se užívat dlouhodobě a není vhodný pro těhotné a kojící ženy ani děti.

Používaná část: převážně oddenek, list a květ

Sběr, sušení, uskladnění:
oddenek se sbírá brzy zjara, suší se rychle ve stínu. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 40 °C. Od jara až do podzimu lze sbírat také list či květ.

Doba sběru » březen » duben

Recept pro tuto bylinku:

Další bylinky