Brusnice borůvka

(Vaccinium myrtillus L.)

Čerstvé borůvky patří pro vysoký obsah vitaminů mezi nejvyhledávanější a nejhodnotnější ovoce.

Plody se stejně jako listy používají při průjmech – stačí rozžvýkat hrst plodů nebo z připravit čaj z listů. Protizánětlivý účinek lze využít i k přípravě kloktadla. Barviva plodů mají příznivý vliv na regeneraci očního purpuru a zvyšují zrakovou ostrost. Za druhé světové války byly borůvky například součástí jídelníčku anglických letců, provádějících noční nálety a dnes slouží k výrobě přípravků zlepšujících vidění při umělém osvětlení a jsou součástí stravy kosmonautů.

Listy jsou krom průjmu důležitým pomocným lékem při cukrovce, neboť glukokininy snižují hladinu krevního cukru (nálev nebo zápar ze dvou čajových lžiček řezané drogy na sklenici drogy se pije před jídlem).

Používaná část: plod, list

Sběr, sušení, uskladnění:
Listy sbíráme od června do září, plody od července do srpna.

Listy se nesmí pomačkat, aby při sušení nezhnědly. Suší se co nejrychleji ve slabých vrstvách, nejlépe přirozeným teplem. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 40 °C.

Plody borůvky se sbírají v době plné zralosti. Suší se ve slabé vrstvě nejprve na slunci, pak při umělé teplotě do 45 °C. Plody snadno nasávají vlhkost z ovzduší a plesniví, musí se tedy skladovat v dobře uzavřených nádobách, případně ještě dosušit.

Doba sběru » duben » květen » červen » červenec » srpen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky