Ořešák královský

(Juglans regia)


Silné léčivé vlastnosti se přisuzují nezralým plodům ořešáku královského. Používají se k výrobě likérů, ořechových vín a alkoholových tinktur. Výtažky z nezralých ořechů se pro své antibakteriální účinky posílené alkoholem používají k čistění a léčení zažívacího traktu. Působí nejen v žaludku, ale i ve střevech, která pročisťují a chrání před nežádoucími mikroorganismy. Ještě nezralé plody ořešáku mají velmi podobný obsah účinných látek jako listy, které se jako odvar používají na ošetření špatně se hojící poranění kůže a k dezinfekci. Jako kloktadlo je odvar účinný i při zánětech v krku a pro udržení zdravých dásní.

Používaná část: list, plod, zelené oplodí

Sběr, sušení, uskladnění:

Listy: červen

Oplodí: v červenci a srpnu před zralostí jader

Plod: ořechy se sbírají zelené, dokud je ještě lze snadno propíchnout

Listy i oplodí se suší rychle za teplot do 40 °C (při pomalém sušení hnědnou). Uskladňujeme ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě.

Doba sběru » červen » červenec » srpen

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky