Zázvor pravý

(Zingiber officinale)

Zázvor se do Evropy dostal z Asie. Dnes se pěstuje hlavně v Indii, Číně a karibské oblasti. Jeho oddenky jsou známé především pro svou výraznou chuť a používají se jako neodmyslitelná součást čínské a indické kuchyně. Kromě oddenku můžeme použít i listy, které nasekáme a přidáme do jídla. Sušený zázvor je tradiční součástí sušenek anebo vánočních perníčků. Jedna čajová lžička sušeného zázvoru odpovídá zhruba jedné polévkové lžíci zázvoru čerstvě nastrouhaného.

Typickou chuť zázvoru způsobuje gingerol, látka podobná kapsaicinu, který obsahují pálivé chilli papričky.

Zázvor se konzumuje v mnoha podobách: nakládaný, kandovaný, je z něj možné připravit výborný čaj nebo limonádu. Zázvorový čaj s medem je skvělý léčebný prostředek při chřipce a nachlazení – má totiž protizánětlivé a prohřívací účinky. Zázvorové bonbony jsou také dobré proti nevolnosti při jízdě autem a mořské nemoci. A zázvor údajně funguje i jako afrodisiakum.

Recepty pro tuto bylinku:

Další bylinky