Thajská kokosová polévka
Podle šéfkuchaře Radka Davida.
U této polévky neuvádíme dávkování. Jak doporučovali Jan Werich a Vlasta Burian ve známé české pohádce – „přiměřeně, přiměřeně“. Jejich kuchařský pokus sice dopadl katastrofou, ale vám se polévka určitě povede. Thajsko – to je gastronomie plná výrazných chutí, vůní a čerstvosti. Jde hlavně o to, jak moc pálivou polévku chcete a snesete. Šéfkuchař Radek tvrdí, že po té opravdové thajské polévce vám vyrazí krůpěje potu na čele…
Doporučujeme připravit si kuřecí vývar jako základ – a „Thajsko“ můžete dodělat později, podle toho, kolik porcí polévky chcete. Vývar můžete klidně uchovat v lednici do druhého dne.
Vývar
kuřecí skelety a křídla
cibule
mrkev
celer
kousek nakrájeného zázvoru (není třeba loupat, stačí jen omýt)
citronová tráva (odkrojte tuhé konce a nakrájejte na větší kousky)
červené chilli papričky (Radek papričky pouze překrájel na větší kousky, semínka neodstraňoval. Tady ovšem záleží na tom, jaký stupeň pálivosti vaše papričky mají a co vaše chuťové buňky snesou.)
Tip:
do receptu patří i houby šitake. Pokud je máte, odkrojte z nich tuhé nožičky a použijte je do vývaru.
Koření :
sušené limetkové listy (ty se shánějí hůř, zkuste obchody s asijskými potravinami), čerstvý koriandr (nať natrháme na větší kusy), celý pepř, nové koření, semínka koriandru, sůl
Základem této skvělé polévky je poctivý domácí kuřecí vývar. Radek doporučuje použít nejen kuřecí skelety, ale také křídla. Vložte je do hrnce, přilijte studenou vodu a začněte vařit. Prvních 5 minut se vývar má vařit prudkým varem, poté stáhněte veškerou pěnu a zmírněte plamen. Přidejte zeleninu nakrájenou na větší kusy a všechny další přísady pro vývar. Kuřecí vývar se má vařit 2 a půl hodiny.
Dokončení vývaru – dodáme asijský šmrnc
šťáva z limetky
kokosové mléko (koupíte běžně v supermarketech a v obchodech s asijskými potravinami), Thajci kokosovým mlékem nešetří… ale záleží na vás
rybí a sójová omáčka (rybí omáčku prodávají supermarkety anebo obchody s asijskými potravinami)
Vývar scedíme, přidáme limetkovou šťávu, kokosové mléko, rybí a sójovou omáčku.
Dokončení polévky
olivový olej
houby: můžete použít hnědé i bílé žampiony, skvělá je hlíva a houby šitake (čerstvé šitake seženete například na některých farmářských tržištích)
malý kousek oloupaného zázvoru
kousek citronové trávy
malý kousek červené chilli papričky nakrájené na plátky
cherry rajčátka, překrájená na půlky
syrové vyloupané krevety
jarní cibulka
čerstvý koriandr
Zázvor nakrájíme na malé kostičky, houby na větší kousky, citronovou trávu na tenké plátky. Do rendlíku vlijeme trochu olivového oleje. Orestujeme houby, přidáme zázvor, citronovou trávu, chilli, cherry rajčátka a nakonec krevety. Chvíli restujeme a pak vše zalijeme připraveným vývarem. Polévku dochutíme nakrájenou jarní cibulkou a čerstvým koriandrem (ten částečně nakrájíme a částečně necháme vcelku). Necháme ještě chvíli na plotně „dojít“ a můžeme servírovat.
Ohodnoťte tento recept: