Švestková povidla s rumem
Podle Nadi Perníkové
4–5 kg švestek (podle velikosti hrnce)
cukr
rum (80%)
podle chuti i koření – kardamom, hřebíček, skořici
Švestky vypeckujeme a vsypeme do hrnce, chceme-li, ochutíme kořením. Pečeme v troubě při teplotě 120–130 °C po dobu až 15 hodin. Poté je ochutnáme a pokud se nám zdají málo sladká, přisladíme je a vrátíme na hodinu až hodinu a půl do trouby.
Hotová povidla vytáhneme z trouby, nastavíme teplotu na 150–160 °C a 20–30 minut v ní sterilizujeme vymyté suché sklenice. Naďa doporučuje používat vždy nová víčka.
Plníme do sklenice, a pak přijde finální trik s rumem. Povidla ve sklenici zalijeme trochou rumu a ten zapálíme. Necháme malou chvilku hořet a ještě hořící zavíčkujeme. Povidla na povrchu zkaramelizují a získají specifickou chuť.
Tip lidového léčitelství
Švestky napomáhají dobrému trávení a díky vysokému obsahu vlákniny je to vlastně přírodní projímadlo. Závěrem tedy jedna stará a osvědčená lidová rada. Pokud vás trápí pravidelné zácpy, zkuste v rendlíku rozpustit jednu čajovou lžičku másla a jednu čajovou lžičku povidel, a tuhle směs ještě teplou sníst.

Ohodnoťte tento recept: