Sirup z růžových květů
Podle Nadi Perníkové.
Sirup z vyráběný za studena.
Je třeba použít chemicky neošetřené růže, Naďa sbírá plátky z tzv. planých růží, z růže svraskalé, dále můžete použít i růži šípkovou nebo stolistou.
100 okvětních plátků růží
250 g cukru
5 g kyseliny citronové
2 l převařené a zchladlé vody
Okvětní plátky růže nasypeme do skleněné nádoby, zalijeme vodou a necháme 24 hodin macerovat. Tekutinu scedíme, přidáme cukr a kyselinu citronovou, přivedeme k bodu varu, poté odstavíme a dále už nevaříme. Plníme do čistých lahví a pečlivě uzavřeme.
Tip
Naďa lahve vyplachuje horkou vodou a poté nechá sterilizovat v troubě na 150 °C po dobu 30 minut.

Ohodnoťte tento recept:
61 hlasů