Květáková pizza s bazalkou a tymiánem

na jednu velkou pizzu

Podle Dagmar Heřtové.

1 velký syrový květák
3 vejce
70 g oloupaných mletých mandlí
3 lžíce nastrouhaného polotvrdého sýra (čedar, eidam alespoň 45 % tuku)
1 lžička mořské soli
olivový olej na vymazání plechu a pokapání
čerstvý tymián, bazalka a oregano najemno nasekané
Náplně
kozí sýr v ruličce na obě náplně
½ oranžové, žluté a červené papriky
polosušená rajčata v oleji
asi 1 lžíce olivového oleje
miska cherry rajčátek
nakládané artyčoky v oleji
asi 6 lžiček pesta z medvědího česneku a kopřivy
velká hrst čerstvé bazalky a kousek parmazánu na ozdobu

Nejdříve si předehřejeme troubu na 200 °C. Z květáku odstraníme zelené listy, omyjeme a nakrájíme na menší růžičky. Postupně je rozmixujeme na malé kousky tak, aby měl květák strukturu vařené rýže. Vsypeme do velké mísy, přidáme oloupané, najemno umleté mandle a 2 lžíce nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra. Čerstvé bylinky nasekáme najemno a přidáme se solí ke květákové směsi. Vejce lehce našleháme a přilijeme do směsi. Vše zamícháme a vytvoříme těsto, které bude o trochu těžší a vlhčí než normální těsta s moukou, nicméně to není na závadu.

Těsto přendáme na plech vyložený papírem na pečení, který předem lehce namažeme olivovým olejem. Těsto vytvarujeme do kulatého nebo hranatého tvaru jako na pizzu o výšce asi 1 cm. Abychom získali křupavější povrch, pokapeme květákový základ trochou olivového oleje, posypeme lístky tymiánu a dáme do trouby zapéct asi na 20 minut.

Mezitím si připravíme náplně. Nejdříve na horké pánvi s trochou oleje osmahneme na proužky nakrájenou žlutou, červenou a oranžovou papriku. Cherry rajčátka rozpůlíme. Kozí sýr nakrájíme na kolečka asi 3 mm široká. Také si připravíme čerstvé pesto nebo použijeme již hotové. Předpečený základ pizzy vyndáme z trouby, poklademe ho celý kozím sýrem a rozdělíme opticky na čtvrtiny. Na dvě čtvrtiny proti sobě naaranžujte cherry rajčátka, okapané artyčoky a pesto a na zbylé dvě směsi dáme opečené barevné papriky a polosušená rajčata a dáme zapéct na dalších 10–15 minut. Po upečení podáváme s hustě nastrouhaným sýrem a zdobíme hojně lístky čerstvé bazalky.

Květáková pizza s bazalkou a tymiánem

Květáková pizza s bazalkou a tymiánem

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl