Rebarborový džem se zázvorem

800 g rebarbory, letní či rychlená – pokud seženete
50 g čerstvého zázvoru
1 pomeranč, nejlépe červený
800 g želírovacího cukru pro zavařování jemného ovoce, které má málo pektinů
1 citron (šťáva i kůra)

Nejdříve si nakrájíme omytou rebarboru na kousky asi 2 cm dlouhé. Rychlená rebarbora se neloupe, letní druhy oloupeme. Nakrájené kousky dáme do hlubší mísy a posypeme želírovacím cukrem. Přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a poté vymačkáme i šťávu, odstraníme případná zrníčka. Vymačkáme šťávu z jednoho pomeranče a polijeme jí cukr. Oloupeme čerstvý zázvor a nastrouháme na jemno na rebarboru. Směs opatrně promícháme a necháme stát, zakrytou folií, asi 2–3 hodiny, aby cukr narušil strukturu rebarbory. Občas protřepeme a promícháme. Do velkého kastrolu přesypeme směs rebarbory a cukru a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a na velmi mírném plameni, jen asi 8–10 minut, za občasného míchání povaříme. Vyzkoušíme na talířku, který jsme předtím dali na chvilku do mrazáku, zda džem už tuhne. Pokud ne, ještě chvíli povaříme, ale většinou stačí zmíněných 10 minut. Necháme asi 15 minut stát a pak teprve plníme do sterilizovaných sklenic. Pečlivě uzavřeme.

Rebarborový džem se zázvorem

Rebarborový džem se zázvorem

Ohodnoťte tento recept: 

112 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl