Dýňové rizoto

dýni vhodnou pro vaření (šéfkuchař Karel použil italskou dýni mantova)
svazek kerblíku
svazek šalvěje
sůl
pepř
olivový olej
2 šalotky
kulatozrnná rýže na rizoto (např. carnaroli), počítáme 70 g nevařené rýže na osobu
bílé víno
zeleninový vývar (množství podle počtu porcí)
slunečnicový olej
strouhaný parmezán
cca půl misky na kostičky nakrájeného vychlazeného másla
popř. pečená dýňová semínka na ozdobení

Dýni přepůlíme a okrájíme slupku (pracujte opatrně, dýně ji má tvrdou a kluzkou, takže pozor, ať se neříznete). Pecičky vydlabeme lžící. Půlky dýně poté nakrájíme na menší kousky. Ty vložíme na pekáček, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem. Zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 180 °C 35–40 min. Po upečení rozmixujeme tyčovým mixerem. Poté můžeme upéct i dýňová semínka (opět zakápneme oliv. olejem).

Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na trošce olivového oleje – měla by zesklovatět. Přisypeme rýži a dál restujeme. Poradíme vám trik: rýži mícháme tak dlouho, až je natolik horká, že ji neudržíme na dlani. Pak začneme přilévat víno – cca půl deci. Zalijeme vývarem a necháme dusit.

Na slunečnicovém oleji osmahneme lístky šalvěje – max. po dobu jedné minuty, dokud šalvěj nezačne tmavnout. Pak vyjmeme a tuk odsajeme ubrouskem. (Olej schováme na další použití.)

Do rizota přidáme 2 lžíce parmezánu a máslo. Opepříme, popřípadě osolíme. Ochutnáme, můžeme podle potřeby naředit vývarem či přidat sýr. Konzistence má být krémová a rýže uvařená al dente.

Rizoto naložíme na talíř, posypeme parmezánem, ozdobíme šalvějovými chipsy a kerblíkem. Zakapeme olivovým olejem a opepříme a posypeme opraženými dýňovými semínky.

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl