Čaj na dobrou náladu podle bylináře Janči

Slavný bylinář Jiří Janča doporučoval pro dobrou náladu následující bylinkovou směs (můžete si ji sami namíchat třeba ze sušených bylinek).

dobromysl obecná
třezalka tečkovaná
vrbka úzkolistá
měsíček lékařský
vřes obecný

Zarovnanou polévkovou lžíci bylinkové směsi zalijeme ? litrem vroucí vody. Necháme luhovat po dobu 15 minut, scedíme a teplé popíjíme. Můžeme osladit medem.

Pozor ale na třezalku tečkovanou, kterou mnozí považují za takové bylinné antidepresivum. Třezalka jím skutečně je, ale nelze ji doporučit všem. Tato bylinka totiž urychluje vylučování cizích látek, což jsou i léky – například ty na srdce a vysoký krevní tlak. Lék potom vlastně nepůsobí tak, jak má. Proto užívání třezalky raději konzultujte se svým lékařem.

Pokud vás trápí chmurná nálada nebo úzkost, můžete vyzkoušet i tinkturu (podává se formou kapek) z mučenky. A v poslední době je na trhu k dostání také tinktura z rhodioly neboli rozchodnice růžové. Ta patří mezi tzv. adaptogeny, to znamená, že organismus současně i stimuluje. Nedoporučuje se ale užívat ji déle, než po tři měsíce v roce.

Pro udržování duševní pohody máme ještě ale několik osvědčených tipů. Možná vám budou připadat jednoduché, věřte ale, že se vyplatí je dodržovat. Pokud se chcete cítit lépe, odlehčete stravu a snažte se pravidelně spát alespoň sedm hodin. Zařaďte do programu pohyb – pracujte na zahrádce, jděte se projít do přírody. I to zní možná banálně, ale na jaře je opravdu dobré dopřát si pohled na probouzející se přírodu a nadýchat se svěžího vzduchu.

Čajové sáčky na dobrou náladu

Čajové sáčky na dobrou náladu

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl