Kaštanová tinktura a gel

Tinktura na vnější i vnitřní použití + gel na křečové žíly.

Plody kaštanu mají protizánětlivé účinky, pozitivně ovlivňují stav cévního a žilního systému, pomáhají při žilní nedostatečnosti a působí jako antisklerotikum.

Tinkturu by rozhodně neměly užívat děti, dále těhotné a kojící ženy a podle některých bylinářů ani lidé, kteří mají problém s játry a ledvinami. Doporučujeme zkonzultovat užívání tinktury s odborníkem.

Kaštanová tinktura
Nasbíráme dostatečné množství kaštanů (podle toho, jak máme velké sklenice, které budeme plnit).

Kaštany nakrájíme na čtvrtky, můžeme je ale také nakrouhat na elektrickém kráječi – tinktura pak bude účinnější. Pokud chceme dosáhnout maximálního účinku, kaštany oloupeme a pak nakrájíme na čtvrtky nebo nakrouháme pomocí kráječe. Anebo si můžeme dát tu práci a oloupané kaštany nastrouhat. (Chceme-li vyrobit tinkturu na vnitřní použití, je třeba kaštany oloupat v každém případě.)

Nakrájenými či nastrouhanými kaštany naplníme vhodnou skleněnou nádobu a zalijeme je 40% bílým alkoholem (např. vodkou) Necháme stát 14 až tři týdny. Nádobu každý den opatrně protřepeme.

Pak tinkturu scedíme, nejlépe přes nebarvené bylinkářské plátno, do uzavíratelné nádoby.

Zevní užití

Tinkturu můžeme použít jako mazání při žilní nedostatečnosti – tedy například na křečové žíly.

Vnitřní užití

Na podporu žilního systému můžeme vyzkoušet tinkturu ve formě kapek. Doporučujeme začít na dávce 15 kapek dvakrát denně. Tinktura ovlivňuje činnost nadledvinek, proto je nutné dodržovat pauzy v užívání. To znamená užívat tinkturu 2 měsíce, a pak zařadit měsíční pauzu.

Gel na křečové žíly
3 dcl tinktury z kaštanů
1 a půl vrchovaté čajové lžičky agar-agaru (prášková želatina z mořských řas, k dostání v prodejnách zdravé výživy)
olivový olej

esenciální – viz postup

Nejpříjemnější formou mazání na křečové žíly je určitě gel. Potřebujeme na něj alespoň 3 dcl kaštanové tinktury. Přelijeme ji do kastrůlku a přidáme jednu a půl čajové lžičky agar-agaru, přivedeme k varu a tři minuty mícháme. Pak tekutinu nalijeme do vyšší nádoby vhodné na mixování a necháme ztuhnout. Poté začneme mixovat a po troškách přidáváme olivový olej tak, aby měl gel konzistenci, která se dobře roztírá. Hotový gel skladujeme ve skleněné uzavíratelné nádobě v lednici.

Budeme-li chtít podpořit účinek tohoto mazání na křečové žíly, můžete přidat pár kapek esenciálního oleje – doporučujeme citrus nebo levanduli.

Skořicový esenciální olej do gelu přidejte, pokud byste chtěli namasírovat například unavené svaly nebo proti celulitidě. Na křečové žíly ale tento olejíček vhodný není.

A na bolavé či ztuhlé svaly za krkem zkuste přidat pár kapek skořice či rozmarýnu.

Kaštanová tinktura a gel

Kaštanová tinktura a gel

Ohodnoťte tento recept: 

161 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl