Žitný kvásek
žitná mouka
voda
1. den
Ve sklenici smícháme cca 100 ml žitné mouky a vodu, tak abychom získali těsto kašovité hustoty. Sklenici přikryjeme potravinářskou folií nebo plátýnkem a zajistíme gumičkou. Necháme na teplejším místě (ideálně 25–30 °C) do druhého dne. Nikdy nesmíme sklenici pevně uzavřít např. víčkem se závitem. Kvásek je živý, potřebuje přístup vzduchu.
2. den
Do těstíčka přidáme žitnou mouku (asi 100 ml) a vodu na stejnou hustotu jako předchozí den. Důkladně promícháme, přikryjeme a opět dáme na teplé místo. V kvásku by měly začít vznikat nepatrné malinké bublinky CO2 a vůně by měla být lehce nakyslá.
3. den
Kvásek ve sklenici promícháme. Opět přidáme 100 ml žitné mouky a vodu. Zamícháme, přikryjeme a dáme na teplé místo. Tento den by v kvásku už měly být větší bublinky CO2 a kvásek by měl zvětšovat svůj objem. Pokud máte malou sklenici, můžete kvásek přemístit do větší.
4. den
Tento den by mělo být v kvásku hodně bublinek a měl by být kyselý. Jakmile mikroorganismy obsažené v kvásku zpracují veškerou mouku, začne objem kvásku klesat. To je signál k dalšímu nakrmení kvásku. Jakmile kvásek začne růst a bude plný bublinek, můžeme z kvásku upéci chleba nebo ho použít na polévku. Pokud nechceme péct, dáme kvásek do lednice.
Ohodnoťte tento recept: