Podkrkonošské kyselo
pro 4 osoby
260 g brambor
40 g cibule
ghí (čili přepuštěné máslo, ze ale použít obyčejné máslo anebo olej, nejlepší je v tomto případě sezamový anebo olivový)
kmín
sůl
hrst sušených hub i více
1 l vody
3 vajíčka
2 polévkové lžíce žitného kvásku
umeocet dle potřeby (umeocet je slano-kyselý švestkový ocet, původně z Japonska. Je zdraví prospěšný, protože vzniká fermentací a je běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy.)
Na ghí, másle nebo na oleji osmahneme cibuli, přidáme sůl a kmín, pokrájené brambory a sušené houby a zalijeme vodou. Když jsou brambory uvařené, rozmícháme si vedle v hrnečku kvásek s vodou a postupně vmícháme do polévky. Podle potřeby dochutíme solí a okyselíme umeoctem. Tradičně se na konci varu do kysela vmíchává vejce. Buď vajíčko vmícháme rovnou do polévky, nebo se nejdříve osmaží na másle či na oleji.
