Ratatouille

4 porce

Pokud jste milovníky zeleninových pokrmů, ratatouille určitě stojí za vyzkoušení. Tahle jihofrancouzská klasika pochází z okolí města Nice. V 18. století si tu venkované vařili něco jako zeleninový guláš, kam se přidalo, co dům dal. Později se recept ustálil v dnešní populární a oblíbené podobě. Pokud při vaření zastáváte heslo „v jednoduchosti je krása“, ratatouille rozhodně zařaďte na jídelníček.

bylinky: rozmarýn, tymián a bazalka
1 cuketa
1 lilek
1 červenou, 1 žlutá a 1 zelená paprika
2 až 3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
4 rajčata
olivový olej
sůl, pepř
pokud chceme, tak i řapíkatý celer

Jarní cibuli nakrájíme nahrubo, česnek oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dále nakrájíme papriky a vše orestujeme na olivovém oleji, osolíme, opepříme a necháme dusit asi 20 minut, občas zamícháme. Mezitím si nařízneme rajčata do kříže a spaříme je horkou vodou. Přidáme najemno nakrájené bylinky, cuketu a lilek. Opět nezapomeneme míchat. Nakonec zbavíme rajčata slupky, nakrájíme je na kousky a přidáme do hrnce k zelenině. Opět chvíli podusíme. Hotové ratatouille dochutíme nakrájenou bazalkou.

Ratatouille výtečně chutná samotné, ale můžete ho podávat i s čerstvou křupavou bagetou anebo domácím chlebem. Skvěle se hodí také jako náplň tenké francouzské palačinky.

Ratatouille

Ratatouille

Ohodnoťte tento recept: 

47 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl