Smažené řízečky z hlívy

Guláš a smažené řízečky z hlívy. Receptů, jak připravit tuto chutnou houbu s příznivými účinky na naše zdraví, není nikdy dost. Ruku na srdce, kdo by chtěl zanedbávat snižování cholesterolu, což je jeden z malých zázraků, které hlíva umí?

hlíva ústřičná – množství dle počtu strávníků
hotová bezlepková směs koření a hrachové mouky, bezlepková, dá se koupit ve většině obchodů se zdravou výživou nebo klasický trojobal – mouka, strouhanka, vejce
řepkový olej
sůl
sezamová semínka nebo konopná semínka
medvědí česnek nebo bylinky dle chuti

Hlívu očistíme, rozdělíme na jednotlivé „řízečky“, vložíme do osolené vody vařit na 10-15 minut, aby dostatečně změkla a nebyla „gumová“.

Zatímco se hlíva vaří, přichystáme si dvě misky nebo hluboké talíře. Do jednoho nasypeme pouze samotnou obalovací směs, v druhém si připravíme hladké těstíčko z vody a obalovací směs, přidáme semínka, případně bylinky.

Hlívu scedíme, necháme okapat a lehce vychladnout. Obalíme nejprve v bezlepkové obalovací směsi, pak namočíme v těstíčku a ihned smažíme na pánvi na řepkovém oleji z obou stran.

Podávat můžeme s bramborovým salátem, případně s bramborovou kaší. Nebo jen tak samotné.

Další recepty Celý díl