Velikonoční mrkvový dort

Přemýšlíte-li, jaké sladké překvapení tentokrát připravit k Velikonocům, upečte lehký a šťavnatý mrkvový dort s krémem a s marcipánovým zajíčkem.

kilo mrkve
150 g ořechů
vanilkový extrakt
4 vajíčka
400 g třtinového cukru
260 g polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky soli
2 lžičky skořice
250 g olivového oleje
1 kg strouhané mrkve
asi 150 g nasekaných vlašských ořechů

Smícháme vajíčka, třtinový cukr a 1 lžíci vanilkového extraktu. Třtinový cukr lze nahradit medem. 400 g cukru nahradíme 300 g medu. A vyšleháme základ těsta na korpus. Pak smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Směs přidáme do vyšlehaného základu a přimísíme olivový olej, strouhanou mrkev a vlašské ořechy. Mrkev dodá dortu šťavnatost, díky ní bude i sladší. Hotové těsto přesuneme do dortové formy. Korpus pečeme asi hodinu při teplotě 175 °C. Po vychladnutí ho naplníme krémem.

Krém

150 g cream cheese (čerstvého nesoleného sýru vyráběného z tučného tvarohu /typu žervé a podobných/)
vanilkový extrakt
moučkový cukr a citronová šťáva podle chuti

Pomažeme celý dort. Připravíme si opravdový marcipán z mandlí a cukru a z něho vymodelujeme zajíce a mrkev. Potřebovat budeme poměr 1:1 mandlí a moučkového cukru, na spojení bílek. Většinou 250 g mandlí a 250g cukru odpovídají 2 bílky, ale jde o velikost vajíčka.... Místo bílku se dá použít i med. Zajíci dáme mírně kakaovou srst, mrkev může mít i světlý odstín, a tak ji necháme přírodní.

Další recepty Celý díl