Jemné pohankové karbanátky

Chystáte se na delší cestu autem? Místo bagety koupené u benzínové pumpy dejte přednost domácí stravě. Poradíme vám, z jakých potravin si připravit lehká jídla, která nepodléhají rychlé zkáze.

2 hrnky pohankových krup
řepkový olej
¾ litru domácího zeleninového vývaru nebo vody s kostkou bio bujónu
1 cibule
1 stroužek česneku (nebo 1 lžička sušeného medvědího česneku)
1 lžíce plnotučné hořčice
1 hrnek květákových růžiček
1 mrkev
1 menší pórek
čerstvé bylinky – petrželka, pažitka
1–2 vejce
2 hrsti ovesných nebo pohankových vloček
kukuřičná strouhanka na obalení

Cibuli, česnek nakrájíme. Pohanku propláchneme. Květák rozdělíme na menší kousky.

Na řepkovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, přidáme koření – kmín, hořčičné semínko. Přisypeme propláchnutou pohanku a opět orestujeme. Zalijeme horkou vodou s kostkou zeleninového vývaru. Vaříme cca 5 minut, pak necháme asi 10–15 minut dojít pod pokličkou.

Květák rozdělíme na menší kousky a uvaříme doměkka. Mezitím si mrkev nastrouháme na struhadle na jemno. Pórek nakrájíme.

K vychladlé pohance přidáme rozmačkaný květák, nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek nebo jinou zeleninu, lžičku hořčice, čerstvé bylinky, ovesné vločky, rozmixovaná lněná a chia semínka s vodou (nebo vejce, klidně dejte obojí). Dochutíme solí a pepřem.

Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalíme v kukuřičné strouhance. Ty pak z obou stran osmažíme na pánvi nebo lívanečníku.

Můžeme podávat s kváskovým chlebem nebo jiným pečivem, jako burger. Pokud bychom nebrali s sebou karbanátky na cesty, tak se dají podat s brambory nebo kaší. Ze směsi můžete taky vytvořit šišku a péct v troubě jako sekanou.

Pokud byste nezaujali masožravce touto formou karbanátků, přidejte do pohankové směsi kvalitní mleté krůtí nebo vepřové maso. Příznivci tofu mohou přidat nastrouhané tofu natur nebo uzené tofu.

Další recepty Celý díl