Švédské kapky
Švédské kapky I.
čerstvé listy kopřivy
čerstvé listy pampelišky
1 l žitné pálenky
Listy pokrájíme a napěchujeme do pětilitrové uzavíratelné sklenice. Zalijeme pálenkou a byliny stlačíme ke dnu. Důležité je, aby všechny kousky z bylin byly ponořené v pálence. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.

Švédské kapky II.
čerstvé kořeny kopřivy
čerstvé kořeny pampelišky
žitná pálenka na dolití
Kořeny pokrájíme a napěchujeme k již naloženým bylinám ve sklenici. Pokud je potřeba, zalijeme pálenkou, aby byliny byly zcela ponořené. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.

Švédské kapky III.
čerstvé listy jahodníku
snítka čerstvého rozmarýnu
žitná pálenka na dolití
Listy jahodníku pokrájíme a napěchujeme spolu se snítky rozmarýnu k již naloženým bylinám ve sklenici. Pokud je potřeba, zalijeme pálenkou, aby byliny byly zcela ponořené. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.

A stále platí to stejné co minule: v poslední minutě budeme přidávat do našich švédských českých kapek další byliny.
Švédské kapky IV.
čerstvá nať šalvěje lékařské
čerstvé listy jitrocelu kopinatého
žitná pálenka na dolití
Listy jitrocelu pokrájíme a napěchujeme spolu se natí šalvěje k již naloženým bylinám ve sklenici. Pokud je potřeba, zalijeme pálenkou, aby byliny byly zcela ponořené. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.

A nebyla by to správná tečka, kdybychom vybrané byliny slavnostně neponořili na našich českých švédských kapek.
Švédské kapky V.
semínka ostropestřce
květy měsíčku lékařského
žitná pálenka na dolití
Semínka ostropestřce vhodíme k již naloženým bylinám ve sklenici a přidáme květy měsíčku. Ty řádně upěchujeme. Pokud je potřeba, zalijeme pálenkou, aby byliny byly zcela ponořené. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.

A ano, pokračujeme v krasojízdě se švéskými kapkami.
Švédské kapky VI.
bezový likér
bezinkový likér
Do švédských kapek nalejeme trochu z obou dvou likérů. Promícháme, uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.

Švédské kapky VII.
žitná pálenka
další byliny
Do švédských kapek můžeme přidat ještě další byliny, na které jsme zapomněli: jeřabinu, pelyněk, řepík, muškát, slupky ořechů, anýz, angeliku, myrhu, mátu, nebo puškvorec. Pokud nejsou byliny ponořené, přilijeme pálenku, promícháme, uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě. Cca po týdnu byliny scedíme.

Švédské kapky VIII.
Sléváme švédské kapky.
