Různé

Toastový chléb bez hnětení

Poctivý toastový chléb podle Maškrtnice. Příprava se protáhne, ale stojí to za to.

380 g zakysané smetany (čím víc tuku, tím líp, já začínám na 18 %)
380 g vody/mléka
45 g cukru nebo medu
750 g mouky (hladká napůl s polohrubou)
1 velké vajíčko nebo dvě mikrovejce
15 g soli
½ lžičky sušeného droždí nebo 2 g čerstvého

Rozmíchejte tekutiny s čerstvým droždím a cukrem či medem (suché stačí trochu promíchat s moukou). Přisypejte nebo ještě lépe prosejte do mísy mouku, sůl a promíchejte – tak, aby nic v míse nezůstalo suché (hrozí budoucí hrudky!).

A to stačí. Následuje čekání 10–12 hodin, kdy těsto nechte přikryté vykynout v pokojové teplotě.

Vyklopte na dobře pomoučený vál, rozdělte na 2 části (nebo z půlky udělejte 12 malých houstiček, akorát do klasického menšího pekáče na buchty) a vytvarujte bochník, který vložíte do máslem důkladně vymazané formy. Rozdělit těsto bochníku na několik kusů, mají tendenci se slít (a nedovykynuté potrhat), a to platí i pro houstičky – pokud je chcete, stačí nechat vykynout jen z cca ⅔ co chleba, jinak jsou sice krásně nadýchané, ale moc se jim nechce od sebe a povrch je jednolitější.

Vložte do formy a nechte kynout, dokud těsto nezačne nakukovat přes okraj – tak 1–2 cm nad (asi 2–3 hodiny). To už je čas rozpalovat troubu na 250 °C a cca za těch 15 minut chleba do ní strčit, zapařit a po deseti minutách klasicky snížit.

Po dalších 10 minutách můžete až na 200 °C a zároveň, zvláště máte-li tenký pocínovaný plech v kombinaci se zespoda méně zdatnou troubou jako já, přesunout chleba na nejspodnější příčku, nebo dokonce skoro na dno (s tím, že plech, na který jste lili vodu, obrátíte vzhůru nohama a tak získáte „poličku“ asi 1 cm ode dna).

Dohromady pečte cca 45 minut, poté vyklopte a nechte vychladnout. Zakrojte, kochejte se sladkou vůní a lesklou střídkou a na mou počest uvařte vejce krásně naměkko, protože nic se nehodí k toustu lépe.

Skladujte v čisté suché utěrce, kterou – pokud chleba přežije – nejpozději po dvou dnech vyměňte za novou.

Další recepty Celý díl