Maso

Krůtí kuličky s rajčatovou omáčkou

Podle Gwyneth Paltrow.

Při přípravě jakéhokoliv mletého masa si vybírejte opravdu důvěryhodný zdroj. Nejlepší je však mít maso vlastníma rukama namleté, to pak opravdu víte, co jíte.

Kuličky

3 menší cibule
4 lžíce olivového oleje
500 g krůtích prsou
2 snítky verbeny
pár kvítků yzopu
2 lžíce lístků šalvěje
2 snítky mandarinkové máty
1 snítka rozmarýnu
2 řapíky celeru
1 bio citron
sůl a čerstvě namletý pepř
1 žloutek

Omáčka

500 g bio rajčat
3 stroužky česneku
1 lžička fenyklových semínek
sůl a čerstvě namletý pepř

Cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno a opečeme na 2 lžících olivového oleje dozlatova. Krůtí prsa nameleme, bylinky a celer nasekáme nadrobno. Promícháme, nastrouháme na ně trochu citronové kůry a vymáčkneme trochu citronové šťávy. Osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem. Vmícháme žloutek a většinu opečené cibule. Ze směsi odkrajujeme lžící kousky a tvarujeme kuličky.

Na zbylém oleji opečeme zlehka kuličky, smažíme je pozvolna na středním stupni, ať se nepřipálí.

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Rajčata nařízneme do kříže, vložíme je do vroucí vody, spaříme, vyjmeme a oloupeme slupku. Dužinu nakrájíme na osminy, rozložíme je do pekáčku a posypeme zbylou cibulkou.

Prolisujeme navrch česnek, posypeme semínky, osolíme, opepříme, navrch položíme kuličky i s výpekem a vložíme do předehřáté trouby zapéct, zhruba 20 minut.

Příloha

Jako přílohu si můžete udělat třeba pečenou špagetovou dýni. Tu stačí jen rozpůlit, upéct, a do ní můžeme dát pak kuličky i s omáčkou.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: