Bezlepkové placky z pohankové nebo hrachové mouky


Podle Hanky Zemanové.
Jednoduchá bezlepková příloha, která se hodí nejen cizrně na paprice, ale třeba ke každé polévce.
10–15 placiček
Pohankové
150 g bio pohankové mouky
1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
400 ml vody
½ lžičky soli
kvalitní tuk na smažení (přepuštěné máslo, sádlo, bioolej na smažení, kokosový olej)
Hrachové
100 g biomouky ze žlutého hrachu
½ lžičky soli
čerstvě mletý pepř
1 lžička majoránky
1–2 stroužky česneku (prolisovaného)
250 ml vody
kvalitní tuk na smažení (přepuštěné máslo, sádlo, bioolej na smažení, kokosový olej)
Smíchejte mouku se solí, v pohankové verzi s kypřicím práškem. U hrachových placek přidejte koření a zalijte vodou. Prošlehejte, jako když děláte těsto na palačinky, a nechte chvíli odležet.
Na kvalitní nepřilnavé pánvi smažte na tuku po obou stranách malé placičky.