Různé
Hruškový kompot
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/217/217522160050005/577504.jpg?1509107322)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10614805433/foto09/recepty/m_7049.jpg?1703539908)
Základ hruškového kompotu je v koření, o se do hrušek krásně nasákne. Výsledkem by měla být sladká chuť s lehce pikantním nádechem.
hrušky
1 hvězdička badyánu
1–2 svitky skořice
3 hřebíčky
3 kardamomy
pepř
trocha vanilkových semínek
Hrušky oškrábeme, nakrájíme na podélné měsíčky a zbavíme jádřinců. Poté je pokapeme citronovou šťávou, aby nám nezhnědly. Svaříme vodu s cukrem, až se ve vodě rozpustí. Povaříme s kořením 2–3 minuty.
Kousky hrušek plníme do čistých suchých sklenic a zalijeme horkým lákem. Aby nám kompot dlouho vydržel, sklenice zavaříme.