Dětská jídla

Kucmoch neboli škubánky

Škubánky jsou klasika, asi je znáte. Možná ale nevíte, že pod záhadným slovem kucmoch se skrývají právě ony. Připravit je můžete jak nasladko, tak naslano.

30 minut, vaření 20 minut, odpočinek 20 minut

pro 4 osoby

1 kg brambor
200 g polohrubé mouky

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Slijeme většinu vody a brambory v hrnci rozmačkáme. Zasypeme je moukou a rukojetí vařečky do nich uděláme několik děr až ke dnu, přiklopíme poklicí a necháme mouku tzv. propařit.

Po 20 minutách odklopíme poklici a vypracujeme z brambor hladké těsto. Můžeme je upravit dvojím způsobem – naslano či nasladko.

Nasladko

80 g rozpuštěného másla
80 g mletého máku
80 g moučkového cukru

Lžící namáčenou v másle vykrajujeme (vyškubáváme) z těsta škubánky. Rozdělíme je na talíře, posypeme mákem a cukrem a přelijeme zbylým máslem.

Naslano

100 g sádla
sůl

Z těsta tvoříme malé placky, které opečeme z obou stran na sádle či přepuštěném másle, posolíme a podáváme.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: