Cizrna na paprice
Podle Hanky Zemanové
500 g vařené cizrny, tj. 200 g v suchém stavu (nebo dvě sklenice sterilované biocizrny)
2 lžíce přepuštěného másla (nebo olivový olej a lžíce másla)
2 cibule, nakrájené na jemno (cca 200 g)
1 lžíce sladké papriky, nejlépe v biokvalitě
1 lžička mořské soli
400 ml vody nebo vývaru z cizrny či zeleniny
pár kapek citronové šťávy
⅓ lžičky jemné biohořčice (opravdu jen maličko)
30 g másla nebo 50 ml smetany ke zjemnění (můžete klidně vynechat)
1 větší pórek, nakrájený našikmo (zelená část)
Cizrnu namočte přes noc do vody (na čtvrt kila vařené budete potřebovat cca 100 g cizrny v suchém stavu, ale ideální je uvařit najednou větší množství). Druhý den namáčecí vodu slijte, zalijte novou a uvařte do měkka. Já vařím cizrnu jedině v tlakovém hrnci cca 40 minut a má pak máslovou konzistenci. V normálním hrnci to trvá mnohem déle a cizrna není tak jemná. Nemáte-li čas, připravte si sterilovanou cizrnu.
Máte-li uvařenou cizrnu, pusťte se do omáčky: ve větším kastrolu orestujte na přepuštěném másle dozlatova cibulku. Poté přidejte sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujte dlouho, aby nezhořkla. Hned přilijte 400 ml vývaru s přibližně polovinou vařené cizrny, 2 minuty povařte a vše rozmixujte na jemnou krémovou omáčku. Pokud máte pouze ponorný mixér, omáčku ještě propasírujte přes síto, aby byla dokonale jemná.
Do omáčky přidejte zbytek nerozmixované cizrny a pár minut prohřejte. Dochuťte solí, pár kapkami citronové šťávy či necelou polovinou lžičky hořčice (hořčice není nutná, a pokud ji použijete, dejte opravdu jen trošičku). A máte hotovo.
Nakrájený pórek povařte v páře nebo pár minut blanšírujte ve vroucí osolené vodě. Pak ho hned zchlaďte a s horkou omáčkou promíchejte až těsně před podáváním. Jinak by pórek ztratil krásnou svěží zelenou barvu. Děti mají raději čistou omáčku, proto pórek většinou nechávám stranou. Pokud chcete, aby byla omáčka opravdu krémová, můžete ji dochutit pár lžičkami smetany. Já to většinou nedělám, ale přidávám podle chuti lžičku másla nebo ghí.