Moučníky a cukroví

Pražský koláč

příprava 60 minut, pečení 20 minut

Těsto

21 g droždí (½ kostky)
125 ml vlažného mléka
2 lžíce krupicového cukru
200 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
½ lžičky soli
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
hladká mouka na pomoučení
1 žloutek na potření

Krém

5 vajec
1 vanilkový lusk
150 g moučkového cukru
70 g kukuřičného škrobu
500 ml smetany na vaření
1 lžíce tuzemského rumu

Drobenka

150 g hrubé mouky
125 g krupicového cukru
1 lžíce mleté skořice
125 g másla

Droždí rozdrobíme do poloviny mléka, osladíme 1 lžící cukru a necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Mouky prosejeme, osolíme, osladíme, uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme do něj kvásek, zlehka prohněteme s moukou a zapracujeme zbylé mléko, máslo a vejce, až vznikne hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45 minut až 1 hodinu.

Na krém promícháme žloutky, semínka vanilky, cukr a škrob dohladka v rendlíku. Přilijeme smetanu a na středním stupni za stálého míchání vaříme, až krém zhoustne. Vlijeme rum. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do horkého krému. Necháme zchladnout.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.

Těsto zlehka prohněteme na pomoučené pracovní ploše. Rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme koláč. Vložíme na připravený plech a necháme kynout 20 minut.

Mezitím promícháme mouku s cukrem a skořicí a promneme s ní máslo na drobenku. Koláče potřeme žloutkem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 20 minut.

Upečené koláče vyjmeme a necháme zchladnout. Podélně je prořízneme, naplníme krémem, přiklopíme vrchní stranou s drobenkou a necháme ještě alespoň půl hodiny vychladit. Pokud je krém příliš tekutý, můžeme do něj zašlehat máslo, ale obě suroviny musí mít stejnou teplotu, jinak se zdrcne.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: