Moučníky a cukroví

Mikulášský vrkoč

Podobně jako u svatebního koláče různé druhy zvykových předmětů mají přinést například prosperitu zdraví, lásku či ochranu.

3 hodiny, kynutí 1½ hodiny, pečení 1 hodina, odležení 2 dny

na 1 vrkoč

Těsto

1 hrst rozinek
2 lžíce rumu
42 g droždí
250 ml vlažného mléka
125 g krupicového cukru
500 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g rozpuštěného másla
1 vejce
2 žloutky
1 hrst mandlí
mouka na pomoučení

Ozdoba

1 hrst sušeného hrachu
6–8 tenkých dřívek dlouhých asi 20 cm s hroty na obou koncích
1 hrst sušených švestek
1 hrst sušených jablek
1 hrst sušených hrušek
1 velké červené jablko
1 hrst rozinek
1 hrst šípků
8 skořápek z vlašských ořechů (lze je i potřít zlatou barvou)
8 makoviček
4 ptáčci nebo kuličky z kynutého těsta
4 mašličky
1 hrst fondánových bonbonů v celofánu
špejle dlouhé 10 cm
režná niť dlouhá 75 cm
zlatá stužka dlouhá 30 cm

Hrách namočíme do vody.

Rozinky namočíme do rumu. Droždí rozdrobíme do poloviny vlahého mléka, promícháme s 1 lžící cukru a necháme vzejít kvásek.

Mouku prosejeme do mísy, osolíme, vsypeme zbylý cukr, vlijeme kvásek, máslo a zbylé mléko, vejce a 1 žloutek a vypracujeme hladké, pružné těsto, až se na povrchu začnou tvořit puchýřky a bubliny. Vmícháme do něj slité rozinky a mandle. Posypeme těsto moukou, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Trvá to zhruba 45 minut až 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na tři části, každou vyválíme na pruh, pak pruhy spleteme do copu a stočíme do tvaru věnce na plech, vyložený pečicím papírem. Zapíchneme do něj na čtyřech místech špejle, aby si udržel tvar. Troubu předehřejeme na 220 °C a necháme věnec ještě 20 minut kynout. Potřeme ho rozšlehaným žloutkem, vložíme do trouby a pečeme 5–10 minut, pak teplotu snížíme na 150 °C, zakryjeme věnec alobalem a pečeme ještě 45 minut. Na závěr můžeme odkrýt a dopéct dozlatova. Upečený věnec vyjmeme, necháme zchladnout a poté dva dny odležet.

Poté na dřívka napícháme střídavě sušené švestky, jablka a hrušky a zapíchneme je v pravidelných rozestupech do věnce, nahoru umístíme jablko.

Na šest špejlí dlouhých zhruba 10 cm napícháme rozinky a zakončíme je šípkem. V pravidelných rozestupech je zapícháme do jablka směrem vzhůru do stran. Nabobtnalý hrách navlékneme na niť a hrachové korále rozvěsíme na vrcholy šesti špejlí, aby vrkoč připomínal řetízkový kolotoč.

Na další špejle napícháme hrách, ořechové skořápky, makovičky, ptáčky, mašličky, sušené plody a zapícháme je do vrcholu jablka. To nakonec převážeme zlatou stužkou po obvodu a na konce kolotoče rozvěsíme bonbony v celofánu.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: