Medvědí tlapky neboli pracny
Tradiční cukroví podle Marie Janků-Sandtnerové, autorky prvorepublikových kuchařek. Pro jeho přípravu jsou ideální typické plechové formičky.
45 minut, odležení přes noc, pečení 20 minut
na 2 plechy
120 g lískových oříšků
330 g polohrubé mouky
240 g moučkového cukru
50 g kakaa holandského typu
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
250 g másla
moučkový a vanilkový cukr na obalení (dle chuti)
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Ořechy rozprostřeme na plech, vložíme do vyhřáté trouby a necháme je 10 minut opražit, až zezlátnou a rozvoní se. Vsypeme je do utěrky, promneme, abychom je zbavily hnědé košilky, a umeleme najemno. Promícháme s moukou, cukrem a kakaem a kořením, do směsi rozkrájíme máslo, propracujeme prsty jako drobenku a uhněteme bochánek. Uložíme ho do lednice přes noc a druhý den odkrajujeme z těsta drobné kousky, které vtlačíme do formiček na pracny. Pokud je pečeme každý rok, není třeba formičky vymazávat, před prvním použitím je vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 160 °C, formičky vyskládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Ještě horké vyklopíme a podle chuti je můžeme nechat hnědé, nebo je obalíme v moučkovém cukru promíchaném s vanilkovým cukrem.