Bulharské plněné papriky


Jak už název napovídá, typické bulharské jídlo, které ale zdomácnělo v řadě okolních zemí.
45 minut, pečení 42–55 minut, odležení přes noc
pro 4 osoby
200 g rýže
sůl a čerstvě mletý pepř
1 kg jemně mletého hovězího masa
1 lžička sladké mleté papriky
½ lžičky pálivé mleté papriky
4 cibule
200 g loupaných rajčat z konzervy
1 svazek hladkolisté petržele
200 ml olivového oleje
13 zelených dlouhých paprik
Rýži uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Maso osolíme, hodně opepříme a ochutíme mletou paprikou. Cibuli, rajčata a petrželku nakrájíme nadrobno. Promícháme s masem, uvařenou rýží a většinou oleje a necháme přes noc odležet v lednici.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Plech vymažeme olejem. Z paprik odřízneme stopku asi s 1cm okrajem – jako víčko, vydlabeme opatrně semínka a naplníme je masovou směsí. Můžeme je přiklopit, nebo nemusíme. Skládáme je dál od sebe na připravený plech. Ze zbylé směsi vytvarujeme koule a dáme je mezi papriky. Překryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě 35–45 minut. Odkryjeme a dopečeme 7–10 minut na 200 °C.