Když se řekne moumelich, zní to sladce, hřejivě a labužnicky. A přesně tak to i chutná. Lahodný pokrm pochází z Českého středohoří, kde jej s oblibou připravovali němečtí obyvatelé. Označovali tak speciální makovou omáčku, kterou konzumovali s knedlíky nebo s vánočkou.

1 hodina, kynutí 1 hodina 45 minut, vaření 30 minut

pro 4 osoby

Knedlíky

15 g droždí
250 ml vlažného mléka
1 lžička krupicového cukru
450 g polohrubé mouky
sůl
2 žloutky
hladká mouka na pomoučení

Omáčka

300 g mletého máku
3 hřebíčky
1 l mléka
2 lžíce medu
1 lžička mleté skořice
sůl
60 g strouhaného perníku
100 g másla

Droždí rozdrobíme do půl deci vlažného mléka, osladíme, rozmícháme s 1 lžící hladké mouky a necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10 minut.

Mouku prosejeme do mísy a osolíme. Ve zbylém vlažném mléce rozmícháme žloutky a přilijeme je k mouce. Přidáme kvásek a vařečkou ze všeho vypracujeme hladké, pevné, lesklé těsto, až se na povrchu tvoří puchýřky či bubliny. Zasypeme těsto trochou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 1–1½ hodiny.

Mák uvaříme s hřebíčky v mléce doměkka. Hřebíčky vyjmeme. Mák ochutíme medem a skořicí, zlehka osolíme a zahustíme perníkem.

Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky, tvarujeme je v pomoučených dlaních dokulata a skládáme na pomoučený vál. Zlehka je zasypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. Pa sedmi, osmi minutách je obrátíme, aby byly stejnoměrné z obou stran.

Mezitím ve velkém hrnci svaříme nejméně 3 l vody, osolíme ji a knedlíky postupně ve vroucí vodě uvaříme, dle velikosti to trvá 5–8 minut. Hotové knedlíky vybereme, rozdělíme na talíře, propíchneme vidličkou, aby je unikající pára nepotrhala, a přelijeme omáčkou a rozehřátým máslem.

Další recepty Celý díl