Zeleninová jídla

Hoďbidlo neboli uhlířina

Jen brambory a noky, a co dál? Dál právě nic, to je celé, je to jednoduché, prosté a naprosto skvělé.

30 minut

pro 4 osoby

1 kg brambor
sůl
250 g hladké mouky
asi 80 ml vody
1 cibule
2 lžíce sádla
4 kyselé okurky
100 g škvarků

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve větším množství osolené vody doměkka. Mouku vypracujeme s vodou na hladké těsto. Když jsou brambory skoro hotové, odkrajujeme do hrnce k nim z těsta lžící nočky.

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a opečeme na 1 lžíci sádla dozlatova.

Jakmile se brambory a nočky uvaří, slijeme je a promícháme se zbylým sádlem. Podáváme s opečenou cibulkou, kyselou okurkou a škvarky.

TIP: Některé prameny uvádějí, že vodu, ve které se noky s bramborami dovařily, hospodyňky nevylévaly, ale slily ji do hrnce, přidaly majoránku s česnekem, a vytvořily tak nejlevnější česnečku jako předkrm.

Další recepty Celý díl