Jogurtová zmrzlina


Výborná domácí zmrzlina na mnoho způsobů. Bez jakýchkoliv chemických konzervantů vám v mrazáku vydrží měsíc.
15 minut, mrazení alespoň 4 hodiny
pro 4 osoby
Jogurtový základ
200 ml smetany ke šlehání
500 g plnotučného bílého jogurtu
3 lžíce medu
Smetanu vyšleháme na šlehačku. Zašleháme jogurt a med, až směs získá hladkou krémovou konzistenci. Vlijeme ji do zmrzlinovače a necháme vytvořit zmrzlinu. Vložíme ji ještě na půl hodiny do mrazáku a podáváme. Pokud zmrzlinovač nemáme, rozdělíme ji do formiček na nanuky nebo muffiny, případně na plech. A poté vložíme alespoň na 4 hodiny do mrazáku, ale nebude tak nadýchaná.
Pomerančová s tymiánem
2 pomeranče
2 snítky tymiánu
Pomeranče omyjeme, kůru nastrouháme najemno, šťávu vymačkáme. Tymián podrtíme a promícháme s pomerančovou šťávou. Šťávu a kůru vmícháme do jogurtové směsi.
Jahodová s bazalkou
1 hrst bazalky
1 lžíce mleté skořice
100 g jahod
Bazalku podrtíme v hmoždíři, promícháme se skořicí a nasekanými jahodami a vmícháme do jogurtové směsi.
Slaný arašíd
100 g solených arašídů
2 snítky koriandru
Arašídy rozemeleme najemno, koriandr nasekáme nadrobno a promícháme s jogurtem
Rebarborová s mátou
200 g rebarbory
2 lžíce třtinového cukru
1 hrst mátových lístků
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky, povaříme s cukrem a 100 ml vody doměkka a promícháme s nasekanými mátovými lístky. Vmícháme do jogurtu.