Luštěniny a obiloviny
Valašská ščedračka
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/215/215522160050016/441853.jpg?1450369442)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10614805433/foto09/recepty/m_3313.jpg?1703915616)
20 minut, namočení přes noc, vaření zhruba 2 hodiny
pro 4 osoby
200 g hrachu
200 g čočky
100 g sušených hub
4 brambory
50 g sušených hrušek
50 g sušených švestek
sůl a čerstvě mletý pepř
Hrách a čočku namočíme zvlášť přes noc, druhý den slijeme, zalijeme v hrnci vodou a uvaříme doměkka. Houby namočíme do vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. V jiném hrnci povaříme zhruba v 1,5 l vody hrušky, švestky a brambory. Mírně osolíme, přidáme houby a scedíme. Vývar uchováme a prolisujeme do něj hrušky, švestky, brambory, houby, uvařený hrách a čočku. Osolíme, opepříme a podáváme.