Zimní salát
45 minut, odležení 1 hodina dle chuti
pro 4 osoby
Salát
300 g růžičkové kapusty
3–4 listy kadeřávku
150 g vlašských nebo lískových ořechů
3 pomeranče
1 granátové jablko
Dresink
1 lžíce medu
1 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce pomerančové nebo citronové šťávy
5 lžic extra panenského olivového oleje
špetka soli
Nejprve připravíme dresink. Všechny suroviny vyšleháme v misce na hladký krém a odložíme stranou.
Kapustičky očistíme a nakrájíme nadrobno. Kadeřávek opereme, osušíme a natrháme nadrobno. Promícháme s kapustičkami a přelijeme dresinkem. Ručně hněteme zhruba 5–10 minut, až kapustičky změknou, nebo zeleninu můžeme spařit horkou vodou, po 1 minutě namočit do studené vody, scedit a promíchat s dresinkem.
Ořechy nasucho opražíme v pánvi, zhruba 2 minuty, a přidáme k zelenině. Pomeranče oloupeme, zbavíme bílé hořké slupky, nakrájíme na měsíčky a vsypeme do mísy. Granátové jablko vyloupeme a jadérka přidáme k salátu. Promícháme a hned podáváme, nebo salát můžeme ještě na 1 hodinu uložit do chladu, aby se jednotlivé chutě spojily.