Těsto

60 g droždí (1,5 kostky)
750 ml vlažného mléka
210 g krupicového cukru
1,2 kg hrubé mouky
strouhaná kůra z 1 citronu
sůl
180 g rozpuštěného másla
mouka na pomoučení
2 vejce

Na ozdobení

1 balení špejlí
200 g sušených švestek
150 g křížal
červená stužka dlouhá alespoň 2 m
1 hrst větviček buxusu
4 rovné větvičky dlouhé asi 50 cm
1 jablko
1 snítka rozmarýnu

Droždí rozdrobíme do třetiny teplého mléka, osladíme 2 lžícemi cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek, trvá to zhruba 15 minut.

Mouku prosejeme na vál, vsypeme cukr, citronovou kůru a špetku soli, promícháme, vlijeme kvásek a máslo a hněteme. Podle potřeby přiléváme mléko a stále hněteme, až se těsto odlepuje od stran mísy a tvoří bubliny, trvá to zhruba 20 minut. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Zhruba po 1 hodině ho rozdělíme na vále na pět různě velkých dílů. Každý rozdělíme na stejné třetiny a rozválíme je na pomoučené ploše na válečky, které po třech splétáme do copu a následně spojíme do kruhu. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Věnce z těsta vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Pečeme je 10 minut, pak ztlumíme teplotu na 160 °C a dopékáme dozlatova, zhruba 20–30 minut, záleží na velikosti. Upečená kola vyjmeme a necháme zchladnout.

Na špejle napícháme střídavě sušené švestky a křížaly, na konec můžeme uvázat mašličku. Společně s větvičky buxusu je zapícháme do těsta, aby to vypadalo dekorativně. Dřívka nasekáme na stejnou délku. Jednotlivé věnce skládáme na sebe od největšího po nejmenší a patra spojujeme dřívky. Vršek ozdobíme jablkem, do kterého zapíchneme snítku rozmarýnu.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: