Různé

Šumavský báč

35 minut, kynutí 50 minut, pečení 45 minut

pro 4 osoby

500 ml mléka
1 kostka droždí (42 g)
1 lžička krupicového cukru
100 g sádla
750 g brambor
250 g hladké mouky
sůl
1 vejce
250 g polohrubé mouky
sádlo na vymazání pekáče

Naslano

2 stroužky česneku
250 g škvarků
1 lžíce sušené majoránky

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Polovinu nalijeme do mísy, do druhé poloviny rozdrobíme droždí, přimícháme cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. V rendlíku rozehřejeme sádlo. Mezitím oloupeme brambory a případně česnek, chceme-li připravovat báč naslano, a nastrouháme je na středně hrubém struhadle do mísy s mlékem.

Vsypeme hladkou mouku, osolíme, promícháme, přilijeme kvásek, přidáme vejce a vsypeme polohrubou mouku. Připravujeme-li slaný báč, přidáme škvarky a majoránku. Promícháme a vypracujeme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba 30 minut kynout.

Pekáč vymažeme sádlem, vlijeme těsto a necháme ještě 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C a upečeme v ní báč dozlatova, zhruba 45 minut.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: