Šumavský báč


35 minut, kynutí 50 minut, pečení 45 minut
pro 4 osoby
500 ml mléka
1 kostka droždí (42 g)
1 lžička krupicového cukru
100 g sádla
750 g brambor
250 g hladké mouky
sůl
1 vejce
250 g polohrubé mouky
sádlo na vymazání pekáče
Naslano
2 stroužky česneku
250 g škvarků
1 lžíce sušené majoránky
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Polovinu nalijeme do mísy, do druhé poloviny rozdrobíme droždí, přimícháme cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. V rendlíku rozehřejeme sádlo. Mezitím oloupeme brambory a případně česnek, chceme-li připravovat báč naslano, a nastrouháme je na středně hrubém struhadle do mísy s mlékem.
Vsypeme hladkou mouku, osolíme, promícháme, přilijeme kvásek, přidáme vejce a vsypeme polohrubou mouku. Připravujeme-li slaný báč, přidáme škvarky a majoránku. Promícháme a vypracujeme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba 30 minut kynout.
Pekáč vymažeme sádlem, vlijeme těsto a necháme ještě 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C a upečeme v ní báč dozlatova, zhruba 45 minut.