Šumavská kulajda
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/215/215522160050012/436304.jpg?1448019367)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10614805433/foto09/recepty/m_3272.jpg?1703974370)
45 minut
pro 4 osoby
2 lžíce sádla
2 lžíce mouky
1 l vody
sůl a čerstvě mletý pepř
6 brambor
1–2 hrsti čerstvých hub
2 lžíce másla
1 lžička kmínu
100 ml octa
4 vejce
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru dle chuti
3 lžíce nasekaného kopru
V hrnci rozehřejeme sádlo, vmícháme mouku a opékáme ji dorůžova. Na hladkou kaši nalijeme vodu, osolíme a opepříme.
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky, nové brambory nemusíme ani loupat. Vložíme je do vody a necháme vařit.
Mezitím očistíme houby, množství záleží na naší lásce k houbám, a nakrájíme je na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a opékáme houby zhruba 5 minut. Nesolíme je, pustily by vodu a začaly by se dusit, chceme je mít pevné a křupavé. Vsypeme je do polévky, přidáme kmín a vaříme, až brambory a houby změknou.
Mezitím v jiném hrnci uvaříme zhruba 500 ml vody, vlijeme do ní 2 lžíce octa a pomocí nože utvoříme vprostřed vír. Rozklepneme do něj vejce a pomocí lžíce přetáhneme bílek přes žloutek, pokud se rozbíhá, a vaříme zhruba 1 minutu. Hrnec odstavíme a necháme ještě 3 minuty dojít, tuhý bílek krásně ukryje tekutý žloutek. Vyjmeme, necháme okapat a položíme do talíře. Každé vejce je třeba uvařit samostatně.
Do hotové polévky vmícháme smetanu, ochutíme octem a cukrem, povaříme 2 minuty a přidáme kopr. Přelijeme přes ztracené vejce a podáváme.