Medová perlička
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/215/215522160050010/433550.jpg?1446820342)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10614805433/foto09/recepty/m_3257.jpg?1703975883)
30 minut, marinování 3 hodiny, pečení 1 hodina a 15 minut
pro 4 osoby
8 stroužků česneku
4 snítky rozmarýnu
2 lžíce kuliček černého pepře
2 bobkové listy
100 g mořské soli
4 lžíce třtinového cukru
1 perlička
2 lžíce rostlinného oleje
200 g vypeckovaných sušených švestek
200 ml horké vody
250 ml medu
3 lžíce vinného octa
1 lžíce strouhaného zázvoru
Česnek oloupeme a prolisujeme do misky. V hmoždíři roztlučeme odrhnutý rozmarýn, pepř a bobkový list a smícháme s česnekem, solí a cukrem. Směs vmasírujeme do kůže perličky a uložíme ji na 3 hodiny do lednice.
Troubu předehřejeme na 200 °C, pekáč vymažeme olejem. Švestky zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut nasáknout, přebytečnou vodu slijeme a ponecháme. Švestky smícháme s 200 ml medu, octem a zázvorem, osolíme a směsí naplníme perličku. Otvor zašijeme nití nebo spíchneme párátkem a položíme perličku prsíčky dolu do pekáče. Pečeme 45 minut, pak otočíme prsíčky nahoru a dopečeme 20-30 minut dozlatova. Podle potřeby podléváme horkou vodou smíchanou se zbylým medem. Podáváme s glazovanou mrkví, petrželí a topinambury.