Zeleninová jídla

Pastýřský koláč

30 minut, pečení 30–35 minut

pro 4 osoby

100 g másla
700 g brambor
4 mrkve
sůl a čerstvě mletý pepř
4 lžíce mléka
350 g studeného pečeného masa
1 cibule
2 stroužky česneku
200 g hrášku
1 lžíce nasekaných listů dobromysli

Troubu rozehřejeme na 190 °C. Zapékací formu vymažeme máslem. Brambory a mrkev uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme, vodu ponecháme, rozmačkáme brambory šťouchadlem dohladka a smícháme s mlékem a 2 lžícemi másla na kaši. Mrkev nakrájíme na kolečka. Maso nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme polovinu másla, vsypeme cibuli a drcený česnek a opékáme 1 minutu dosklovita. Přidáme maso, hrášek a dobromysl, osolíme a opepříme a opékáme, po 2 minutách podlijeme odloženou vodou z brambor a mrkve – zhruba 100 ml. Směs začne bublat a vytvoří šťávu. Přelijeme do připravené formy, poklademe mrkví a zakryjeme bramborovou kaší. Vidličkou vytvoříme pěkný vzor, poklademe ho plátky zbylého másla a pečeme v troubě 30–35 minut.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: