Polévky

Krémová topinamburová polévka

20 minut, vaření 20 minut

pro 4 osoby

1 kg topinamburů
1 bulva fenyklu
2 řapíkaté celery
1 cibule
2 stroužky česneku
2 jarní cibulky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce semínek koriandru
2 snítky rozmarýnu
1 l zeleninového vývaru nebo vody
sůl
čerstvě mletý pepř
100 g smetany na vaření nebo lučiny

Topinambury oloupeme a nakrájíme na kostičky. Fenykl nakrájíme na proužky, celer na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Jarní cibulku nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, bílou část jarní cibulky a česnek a opékáme 2 minuty, přisypeme semínka koriandru a drhnutý rozmarýn, opékáme 1 minutu a přidáme topinambury, fenykl a celer a za občasného míchání opékáme 5 minut. Zalijeme vývarem, a jakmile se začne vařit, vaříme 20 minut, až topinambury změknou. Rozmixujeme na hladký krém, ochutíme solí a pepřem a podle chuti zjemníme smetanou nebo lučinou. Posypeme natí jarní cibulky a podáváme.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: