Moučníky a cukroví

Chodské koláče

10 g čerstvého droždí
250 ml mléka
100 g krupicového cukru
125 g másla
500 g polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce
1 žloutek
strouhaná kůra z ½ citronu
mandle a rozinky na posypání

Droždí rozdrobíme do poloviny vlažného mléka, přidáme dvě lžíce cukru, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím rozehřejeme máslo. Mouku prosejeme na vál, osolíme, přidáme vejce a žloutek, zbylé mléko, cukr, strouhanou citronovou kůru, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vařečkou vypracujeme měkké hladké těsto, zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme zhruba 30–45 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Znovu ho prohněteme, vmícháme do něj tzv. vzduch a necháme ještě 20 minut kynout.

Tvarohové mazání

500 g tvarohu
4 lžíce moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
50 g rozpuštěného másla
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce rumu
strouhaná kůra z ½ citronu
1 bílek

Z bílku ušleháme tuhý sníh. Tvaroh utřeme dohladka s moučkovým i vanilkovým cukrem, vmícháme rozpuštěné máslo, ušlehanou šlehačku, rum, citronovou kůru a tuhý sníh z bílků. Směs musí být hladká, aby s ní šlo kreslit ornamenty.

Makové mazání

200 g mletého máku
100 ml mléka nebo vody
50 g moučkového cukru
2 lžíce másla
1 vejce

Mák umeleme a spaříme ho horkou vodou nebo uvaříme v mléce. Vmícháme cukr a máslo, necháme mírně zchladnout a vmícháme rozšlehané vejce. Hmota musí být hladká

Povidlové mazání

300 g švestkových povidel
2 lžíce rumu
1 lžička drceného hřebíčku
citronová šťáva podle chuti

Povidla umeleme na masovém strojku nebo je rozmícháme ve 4 lžících vroucí vody, přidáme rum a hřebíček a podle chuti citronovou šťávu a rozmícháme dohladka.

Každé mazání má svůj sáček s trubičkou. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky a z každého vyválíme tenký plát těsta do kruhu, silný asi 5 mm. Postupně těsto zdobíme proužky či kroužky či jinými tvary náplně. Okraj potřeme rozšlehaným vejcem, celek dozdobíme rozinkami nebo mandlemi. Koláče vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 15 minut dozlatova.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: