Maso

Kuře plněné zelím

20 minut, pečení 1,5 hodiny

pro 4 osoby

sádlo na vymazání pekáčku
100 g špeku
1 cibule
500 g naloženého bílého zelí
1 kuře
sůl
1 lžíce kmínu
50 ml vody
světlé pivo na podlití dle chuti

Troubu předehřejeme na 200 C. Pekáček vymažeme sádlem, špek nakrájíme na kostičky a opečeme je na pánvi dozlatova. Vyjmeme a slijeme tuk. Do volné pánve vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a opečeme ji dosklovita. Zelí slijeme, promícháme s opečenou cibulí a kostičkami špeku a touto nádivkou naplníme kuře. Otvor sešijeme nití nebo spíchneme párátkem. Kuře položíme do pekáče hřbetem vzhůru, osolíme a okmínujeme a polijeme vypečeným tukem. Podlijeme vodou a vložíme pekáč s kuřetem do trouby. Pečeme 40 minut, občas polijeme výpekem nebo podlijeme vodou či pivem, pokud se šťáva vypekla. Kuře otočíme prsíčky nahoru a pečeme ještě 30 minut dozlatova.

Podáváme s bramborovými knedlíky nebo bramborami a vypečenou šťávou.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: