Domácí uzeniny
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/215/215522160050003/424150.jpg?1442827546)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10614805433/foto09/recepty/m_3192.jpg?1704014088)
Klobásy
200 g vepřové plece bez kosti
600 g vepřového boku bez kosti
200 g hovězího masa předního nebo krku
80 ml vody
1 m vepřových střev
sůl
10 snítek saturejky
4 snítky majoránky
2 lžíce pepře
4 stroužky česneku
Vepřové a hovězí maso nakrájíme na plátky. Hovězí maso a polovinu vepřového boku nameleme najemno, zbylé vepřové maso nahrubo. Smícháme s vodou, osolíme, přidáme odrhnuté bylinky, pepř a drcený česnek. Promícháme, směsí naplníme střeva a udíme 5–6 hodin v udírně při teplotě 70 °C.
Jemnější chuti dosáhneme, když maso nakrájíme na plátky, nasolíme a necháme 3 dny uležet v chladu (při teplotě 5–7 °C).
špekáčky
200 g vepřové plece bez kosti
600 g vepřového boku bez kosti
200 g hovězího masa předního nebo krku
2 lžíce soli
zhruba 200 g špeku
1 m vepřových střev
Maso umeleme najemno a osolíme. Špek nakrájíme na pěkné kostičky, zhruba 5 mm velké a ručně je vmícháme do masové směsi tak, aby vypadala krásně. Naplníme střeva a udíme zhruba 2 hodin v udírně při teplotě 70 °C a pak je ještě pošírujeme 45 minut ve vodě o teplotě do 75 °C, voda se nesmí vařit.