Nápoje nealkoholické
Rybízová šťáva
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/215/215522160050001/421461.jpg?1441712862)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10614805433/foto09/recepty/m_3176.jpg?1704016786)
1 hodina + odležení 3–4 dny
na 8 l šťávy
6 kg rybízu
4 kg krupicového cukru (dle kyselosti ovoce)
Rybíz omyjeme, odstopkujeme a rozmačkáme v míse. Přelijeme do kameninového hrnce nebo velké sklenice, zasypeme 200 g cukru, promícháme, zakryjeme plátýnkem a převážeme kolem hrdla provázkem. Necháme 3–4 dny odležet v chladu, dvakrát za den promícháme a poté necháme překapat přes plátýnko do hrnce. Do šťávy vmícháme zbylý cukr a zahříváme, pěnu sbíráme. Povaříme zhruba 20 minut, rozlijeme do čistých sklenic a pevně uzavřeme.
K pití ředíme podle chuti, zhruba 1 lžíci šťávy na 250 ml vody.