Luštěniny a obiloviny

Bylinkovo-pistáciový falafel

Falafel

200 g pistácií
2 snítky máty, hladkolisté petržele a koriandru
2 konzervy cizrny (nebo 300 g sušené cizrny, ale tu je třeba namočit na 12 hodin a alespoň 1 hodinu vařit doměkka)
2 stroužky česneku
½ cibule
3 lžičky olivového oleje
1 lžíce římského kmínu
1 lžíce mouky
1 lžíce vinného kamene

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Na falafel nasypeme do mixéru pistácie a bylinky a zhruba 1 minutu je mixujeme. Přidáme cizrnu, česnek, cibuli, olivový olej, římský kmín, mouku a vinný kámen a důkladně rozmixujeme, až vznikne lepivá hmota. Vytvarujeme asi 24 kuliček, rozložíme je na plech a pečeme zhruba 15 minut dozlatova, každých 5 minut otočíme.

Upečené falafely zabalíme do zelného listu nebo do pita chleba. Přidáme ještě salát z čerstvých bylinek a ledový salát a dochutíme dresinky.

Kešu máslo

50 g nesolených kešu oříšků
3 lžíce olivového oleje
¼ lžičky soli
1 lžička cukru

Nesolené kešu oříšky smícháme s olejem, solí a cukrem a rozmixujeme na hladkou pastu.

Dresinky

Z kešu oříšků
6 lžiček kešu másla
6 lžiček řepkového oleje
3 lžičky citronové šťávy
špetka soli

Kešu máslo smícháme s řepkovým olejem, citronovou šťávou a špetkou soli dohladka.

Mátový jogurt
200 g bílého kravského nebo kozího jogurtu
4 snítky máty
½ limetky, strouhaná kůra a šťáva

Promícháme jogurt s mátou a limetovou kůrou a lžící šťávy, lehce osolíme a odložíme na půl hodiny do lednice.

Rajčatová salsa
3 rajčata, nakrájená nadrobno
½ chilli papričky
1 stroužek česneku, drcený
3 lžičky olivového oleje
1 lžička sušeného oregana
koriandr
sůl
čerstvě mletý pepř

Suroviny promícháme, ochutíme solí a pepřem.

Obloha

8 zelných listů nebo pita chlebů
salát z čerstvých bylinek
8 listů ledového salátu, nasekaného nadrobno

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: