Dumlíková polévka


Tahle pikantní, zajímavá polévka vás jistě nadchne, protože je skvělá!
40 minut
pro 4 osoby
2 lžíce olivového oleje
3 tuříny dumlíku, oloupaného a nakrájeného na plátky
300 g mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
2 cibule, nakrájené najemno
700 ml zeleninového vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
strouhaný muškátový květ
200 ml smetany na vaření
100 g špeku, nakrájeného na kostičky
cibule
Dumlík rozstrouháme na hrubém struhadle do hrnce, zalijeme zhruba ¾ litru zeleninového vývaru, osolíme a vaříme doměkka. Mezitím vyškvaříme na pánvi špek. V pánvi rozpustíme máslo, a jakmile začne hnědnout, vsypeme mouku a umícháme jíšku. Vmícháme ji do polévky, necháme přejít varem, dochutíme octem, cukrem a solí a přidáme trochu dobromyslu a nakonec vsypeme do polévky vyškvařený špek. Jíme s brambory na loupačku.